10 důvodů, proč snížit expozici modrému světlu v noci

Obrazovky jsou v moderním životě všudypřítomné. Často jsou to první, co lidé vidí, když se probudí, a poslední věc před spaním. Týká se to nejen mobilních telefonů nebo počítačů, ale také televizorů, elektronických čteček a tabletů. Obrazovky vyzařující modré světlo však mohou bez upozornění ovlivnit zdraví a kvalitu spánku, i když jsou pohodlné. Výzkum ukazuje, že modré světlo signalizuje tělu, aby se během dne probudilo aktivací hormonů bdělosti [ale] v noci může vystavení modrému světlu narušit cirkadiánní rytmy tím, že inhibuje produkci melatoninu (hormon, díky kterému jsme ospalí) a oddaluje nástup spánku. Zatímco čas strávený u obrazovky je příjemný, snížení expozice modrému světlu před spaním může z dlouhodobého hlediska vést k lepší kvalitě spánku a nižšímu riziku onemocnění.

Cirkadiánní rytmus

Náš cirkadiánní rytmus řídí cyklus spánku a bdění, který určuje náš denní režim. Výzkum naznačuje, že snížení expozice modrému světlu v noci může zlepšit  kvalitu spánku . Modré světlo, které vyzařuje z elektronických obrazovek, signalizuje mozku, aby zůstal vzhůru, potlačením hormonu melatoninu navozujícího spánek . Nošení modrých brýlí blokujících světlo a aktivace režimu noční směny na zařízeních před spaním může pomoci snížit expozici modrému světlu. Při minimalizaci modrého světla v noci je tělo lépe schopno produkovat melatonin , díky kterému se cítíte ospalí a připraveni ke spánku.

Potlačení melatoninu

Jak již bylo řečeno, modré světlo narušuje produkci melatoninu v našem těle. Zpočátku se to nemusí zdát jako problém, ale toto narušení může ovlivnit jiné části těla. Například inhibice melatoninu byla spojena se snížením produkce inzulínu, což může způsobit různá onemocnění, včetně cukrovky nebo srdečních problémů .

Spát

Spánek je základním aspektem zdravého života. Spánek je navíc náš přirozený způsob, jak se zotavit z psychického vyčerpání, které jsme měli během dne. Plně funkční mozek znamená, že naše tělo může dělat vše na nejoptimálnější úrovni. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří v noci sníží expozici modrému světlu, mohou rychleji usnout, protože jejich tělo produkuje více melatoninu. Kromě toho si lidé všimnou, že se cítí bdělejší a mají lepší náladu než ti, kteří mají nedostatek spánku.  

Diabetes

Na první pohled to může znít divně. Jak modré světlo způsobuje cukrovku? Ačkoli neexistuje žádná přímá korelace mezi modrým světlem, které samo o sobě způsobuje cukrovku. Výchozí bod, který vede k cukrovce , může pocházet z vystavení modrému světlu v noci. Protože modré světlo ovlivňuje melatonin, který naše tělo produkuje, může změnit náš cirkadiánní rytmus. Se změněným cirkadiánním rytmem naše těla také mění uvolňování inzulínu z pankreatických beta buněk. Tato změna v našem těle může způsobit inzulínovou rezistenci a obezitu k jídlu. To nakonec vede k cukrovce u jedinců vystavených modrému světlu v noci. 

Namáhání očí

Když se v noci díváme na své jasné obrazovky, můžeme si všimnout, že nás začnou bolet oči nebo se cítíme nepříjemně. To je způsobeno kontrastem jasu vaší obrazovky vůči tmavému prostředí kolem vás. Podle Americké oftalmologické akademie snižuje zapnutí nočního režimu na našich zařízeních množství vystavení modrému světlu. Pomáhá našim očím lépe se přizpůsobit osvětlení. Jednodušeji řečeno, vaše oči se nemusí namáhat, aby lépe viděly. 

Poruchy spánku

Samotné modré světlo není pro naše tělo špatné. Ale pokud jde o náš spánek, je to něco, co bychom měli mít vždy na paměti. Jak již bylo zmíněno, modré světlo může být dobré pro zlepšení bdělosti a nálady během dne. Tento účinek však může být škodlivý během noci. Někdy může způsobit nedostatek spánku; pokud tento problém přetrvává několik dní, může mít během dne mnoho problémů. Pokud například nemůžete dostatečně spát, možná nebudete schopni zůstat vzhůru během pracovní doby nebo při řízení. V důsledku toho budete během dne náchylnější ke spánku, což ještě více změní váš cirkadiánní rytmus. 

Poškození sítnice

Naše oči nejsou dobré v blokování modrého světla, a proto mohou být jeho účinky na náš cirkadiánní rytmus vážné. Ale to není to jediné. Blízkost našich očí k našim zařízením může také vést po určité době k poškození sítnice. To zhoršuje vidění, jak stárnete, na rozdíl od jiných typů buněk u různých zvířat. Lidské buňky sítnice se nemohou regenerovat , to znamená, že jakmile jsou poškozeny, nemohou se opravit. 

Obezita

Stejně jako cukrovka je obezita dalším důsledkem vystavení modrému světlu v noci, které je nepřímo způsobeno. Váš tělesný metabolismus může být změněn, což ovlivňuje vaši chuť k jídlu. Circadian ZirkLight ukázal, že lidé, kteří spali v noci bez světla, měli nižší BMI než ti, kteří byli v noci vystaveni světlu. Pokud si chcete udržet zdravou váhu, možná budete chtít mít na paměti světlo, kterému vás v noci vystavují vaše obrazovky. 

Migrény

Když se cirkadiánní rytmus poprvé naruší, můžete pociťovat bolesti hlavy, které mohou vést k migréně. Migrény jsou způsobeny abnormální mozkovou aktivitou, která dočasně postihuje nervové buňky. Vzhledem k tomu, že modré světlo říká našemu mozku, aby zůstal vzhůru, není mozek zvyklý na změnu ve své rutině, a proto se migréna očekává, když je narušen cirkadiánní rytmus. 

Pytlovité oči 

Pokud jste se někdy probudili s vykulenýma očima, víte, že se kvůli tomu necítíte nejlépe. To samo o sobě může snížit vaše sebevědomí a sebeúctu, což je nevhodné pro produktivitu ve škole nebo v práci. Navíc to může vést k závislosti na kofeinových nápojích, což může způsobit další zdravotní problémy. 

Aby se předešlo jakémukoli z těchto důsledků. Sledování expozice modrému světlu je zásadní. Zkuste zařízení vypnout několik hodin před spaním . Pokud to není možné, nasaďte si brýle blokující modré světlo a zapněte na svých zařízeních noční režim. Během dne navíc dělejte pravý opak. Vystavte se modrému světlu, abyste svému tělu umožnili obnovit normální cirkadiánní rytmus.